Mistrz Polski w zawodach WorldSkills Poland

17.01.2023 Dla wszystkich

Student Politechniki Częstochowskiej Rafał Rygalik został mistrzem Polski w zawodach WorldSkills Poland w kategorii frezowanie CNC. Zwycięstwo umożliwia mu reprezentowanie Polski na szczeblu europejskim w zawodach Euroskills, które odbędą się w tym roku w Gdańsku.

Rywalizacja w zawodach polegała na wykonaniu elementu przygotowanego przez ekspertów danej konkurencji, począwszy od zaprojektowania technologii i wykonania detalu na obrabiarce sterowanej numerycznie. Detal, który był wykonywany wymagał od zawodników umiejętności takich jak :

  • interpretacja rysunku technicznego,
  • znajomość sterowania Siemens Sinumerik Operate,
  • umiejętność doboru i właściwego wykorzystania narzędzi skrawających,
  • umiejętność obsługi frezarskiego centrum obróbczego,
  • umiejętność wykonywania wymiarów tolerowanych.

Rafał jest studentem Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Informatyki, studiuje na kierunku Mechanika i Budowa Maszyn na zakresie kształcenia Automatyzacja Procesów Wytwarzania i Robotyka (APWiR). W czerwcu 2022 roku uzyskał Certyfikat SIEMENS w zakresie obsługi i programowania obrabiarek sterowanych numerycznie z układem sterowania SIEMENS Sinumerik.

Student Politechniki Częstochowskiej został mistrzem Polski w zawodach WorldSkills Poland w kategorii frezowanie CNC_ na zdjęciu Rektor, Rafał Rygalik wraz z opiekunem naukowym

Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.

uczelnia_dostepna.svgPolitechnika Częstochowska uczelnią dostępną.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Logo Fundusze EuropejskieFlaga PolskiLogo Narodowego Centrum Badań i RozwojuFlage Unii Europejskiej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Więcej o plikach cookies i o ochronie Twojej prywatności przeczytasz w Informacje o cookies.

Zapisano