Podpisanie porozumienia ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.

08.11.2024 Dla wszystkich

W dniu 6 listopada 2024 r. odbyło się uroczyste podpisanie Porozumienia o współpracy pomiędzy Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Politechniką Częstochowską.

W spotkaniu wzięli udział  przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego: dr inż. Leonard Smolarski – Dyrektor ŚODR,  Ewa Widuch – zastępca dyrektora ŚODR oraz dr Wojciech Dobrzański oddelegowany do kontaktów w kwestiach informatycznych. Politechnikę Częstochowską reprezentowali: prof. Rafał Kobyłecki – Prorektor ds. rozwoju, dr inż. Olga Siedlecka-Lamch – inicjatorka współpracy ze strony naszej Uczelni oraz prof. Mariusz Kubanek – Dziekan Wydziału Inżynierii i Sztucznej Inteligencji, prof. Rafał Scherer i prof. Robert Nowicki. 

Celem współpracy pomiędzy Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Politechniką Częstochowską jest opracowanie praktycznych rozwiązań z zakresu wykorzystania sztucznej inteligencji (AI) w rolnictwie. Ambicją tego przedsięwzięcia jest stworzenie nowoczesnych narzędzi informatycznych, które zwiększą efektywność wybranych procesów produkcji rolnej i będą dostępne dla rolników poprzez Ośrodki Doradztwa Rolniczego, niezależnie od wielkości gospodarstwa. Zakłada się, że bieżące monitorowanie gospodarstw wraz
z przetwarzaniem obrazu wykorzystującym współczesne metody sztucznej inteligencji pozwoli na szybkie reagowanie w sytuacjach zagrożenia upraw. Nowoczesne rozwiązania pomogą m.in. zwiększyć wydajność i jakość upraw, obniżyć koszty produkcji, efektywniej wykorzystywać zasoby naturalne, zmniejszać straty i ograniczać ryzyko, a także redukować skalę zanieczyszczenia spowodowane przez środki ochrony roślin czy nawozy sztuczne. Ważnym elementem tej koncepcji jest ograniczenie użycia nawozów, środków ochrony roślin i nawadniania poprzez precyzyjne sterowanie dozowaniem. Planowane rozwiązaniem jest więc ukierunkowane zarówno na ekonomię działalności rolniczej, jak i ekologię produkcji żywności, co powinno mieć przełożenie także na jakość produktów rolnych.

 img_6160-1.jpg

Fot. Izabela Pijanowska

Stoją od lewej: prof. Rafał Scherer, prof. Robert Nowicki, dr inż. Olga Siedlecka-Lamch, prof. Rafał Kobyłecki, dr inż. Leonard Smolarski, Ewa Widuch, dr Wojciech Dobrzański oraz prof. Mariusz Kubanek. 

 

Copyright © Politechnika Częstochowska. Wszystkie prawa zastrzeżone.

uczelnia_dostepna.svgPolitechnika Częstochowska uczelnią dostępną.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Logo Fundusze EuropejskieFlaga PolskiLogo Narodowego Centrum Badań i RozwojuFlage Unii Europejskiej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Więcej o plikach cookies i o ochronie Twojej prywatności przeczytasz w Informacje o cookies.

Zapisano